Optimization of Citrus limon peel extraction, determination of main chemical components and effectiveness in repellency against Aedes mosquito dengue fever vector
Tác giả: Phung Thi Kim Hue, Tran Van Loc, Le Tri Vien, Le Dung Sy, Ho Viet Hieu, Le Thi Nhung, Le Thanh Do, Pham Thi KhoaTóm tắt:
In this study, we collected the discarded Citrus limon peel source in Gia Lai province to utilize as a material to build an optimized extraction process with the following criteria: extraction solvent, solvent/sample ratio, extraction temperature, and extraction time. The results showed a stable extraction process with a maximum extraction efficiency of 4.02%, at 40°C, for 3 hours, with two extraction times using 95% ethanol for solvent. Using GC/MS method, the determined limonene content accounted for 12.2% of the extract. The Citrus limon peel extract exhibited potency against Aedes aegypti (arbovirus vector) at a concentration of 0.01 mL, with protection time of 70 minutes and biting percentage of 0.9%, compared to negative control with statistically significant (P < 0.05). The above results correspond with the most recent publications about the effects of mosquito repellence of certain plant-based essential oils. This study has proven that Citrus limon peel in this locality signifies a promising candidature for future studies regarding its main active compound, limonene, in the control of dengue-transmitting vectors. Therefore, Citrus limon peel extract brings hope to develop new mosquito repellency products in the future.
- Đánh giá tác dụng của phương pháp laser châm kết hợp xoa bóp bấm huyệt điều trị đau vùng cổ gáy do thoái hóa cột sống cổ
- U nguyên bào thận dạng u quái : báo cáo một ca bệnh kém đáp ứng hóa trị với thành phần mỡ nổi bật
- Bào chế và kiểm nghiệm viên nang cứng chứa cao đặc lá Muồng trâu (Senna alata)
- Nghiên cứu bào chế và đánh giá chất lượng viên nang cứng chứa cao chiết nụ Hòe (Flos Sophorae Immaturus)
- Khảo sát thay đổi hàm lượng flavonoid và hoạt tính chống oxy hóa của dược liệu Ngải cứu chế biến chích rượu, chích giấm và thán sao