α-amylase and α-glucosidase inhibiting effects of Canna edulis Ker Gawl rhizome
Tác giả: Thi Van Anh Nguyen, Hong Luyen LeTóm tắt:
Screening inhibitors of α-amylase and α-glucosidase from medicinal plants is a topic of interest in the world. Canna edulis Ker Gawl is an important rhizome plant belonging to the genus Canna of the family Cannaceae. It is traditionally used to treat many conditions such as gonorrhea, pain, bruises, diarrhea, hepatitis, chest pain and heart diseases. The potential of this plant in the treatment and prevention of diabetes has rarely been documented. This study reports, for the first time, α-amylase and α-glucosidase inhibiting effects and the phytochemical profile of the rhizome part of C. edulis.C. edulis rhizome was extracted with 96% ethanol, and then successively fractionated with n-hexane, ethyl acetate and water. α-amylase and α-glucosidase inhibiting assays were performed to investigate the enzyme inhibitory activities of the total extract and fractions. Qualitative phytoconstituents were analyzed using chemical reactions.
- Khả năng loại bỏ methyl đỏ trong dung dịch nước bằng than hoạt tính từ vỏ cây keo lai (Acacia Hybrid)
- Khảo sát sử dụng thuốc điều trị hen phế quản cấp trên bệnh nhân nội trú tại khoa Nội tổng hợp Bệnh viện Đa khoa Thành phố Vinh, năm 2022 - 2023
- Phân tích danh mục thuốc được sử dụng tại bệnh viện thuộc Trung tâm Y tế thị xã Sông Cầu, tỉnh Phú Yên năm 2023
- Tỷ lệ nhiễm lao tiềm ẩn tại Bệnh viện Phổi Đà Nẵng và sự hiểu biết mới về cơ chế miễn dịch
- Chemical composition of the essential oil from Nelumbo nucifera Gaertn. petals growing wild in Quang Nam province (former), Vietnam = Thành phần hóa học của cánh hoa sen (Nelumbo nucifera Gaertn.) mọc hoang dại ở Quảng Nam (cũ), Việt Nam





