Inhibitory effects of trans-cinnamaldehyde on candida spp. Biofilm and planktonic form compared to nystatin: A comparative analysis
Tác giả: Dang Anh Tuan, Ngo Vo Thien Nhan, Pham Vu Nhat Uyen, Bui Thi Hong Loan, Jan Masak, Tran Ngoc DangTóm tắt:
Trans-Cinnamaldehyde, an α, β-unsaturated aromatic aldehyde, was a derivative of Cinnamonnum obtusifolium - Lauraceae; its bioavailability allows it to be used in the treatment of fungal infections as Candida species causing opportunistic fungal infections are common today. Antibiotic resistance in fungi is often due to their ability to form biofilm. Therefore, new substances with antibiofilm were being investigated as alternative treatment. Representatives of Candida spp. were used to determine the MIC, MBIC50, MBIC80, MBIC100, and MFC of trans-Cinnamaldehyde compared to Nystatin which is used for treatment of Candida infections in Vietnam. The most important antibiofilm effect of trans-Cinnamaldehyde was demonstrated by the CLSI M27-A2 method. Trans-Cinnamaldehyde was given MBIC100 higher than PMIC from 10 to 20 times, while Nystatin was given MBIC100 higher than PMIC from 5 to 20 times. In addition, PMFC of trans-Cinnamaldehyde was equivalent (Candida albicans and Candida tropicalis) or only twice (Candida glabrata) PMIC. The jump in Candida biofilm inhibitory activity was short, from MBIC50 to MBIC100 (no intermediate value, MBIC80). Trans-Cinnamaldehyde extract, compared to Nystatin, had a generally similar effect in preventing the growth and loss of Candida spp. both in biofilm and planktonic form and was somewhat more effective against Candida spp. in biofilm form.
- Mức độ ảnh hưởng của các yếu tố gây khó khăn trong việc học kĩ năng nghe của sinh viên không chuyên tiếng Anh tại Trường Đại học Công nghiệp Hà Nội
- Phương pháp thuyết trình tiếng Nhật và hiệu quả trong học tập tiếng Nhật của sinh viên ngành ngôn ngữ Nhật
- Tìm hiểu một số lỗi ngứ pháp tiếng Việt của sinh viên Trung Quốc qua các bài viết luận
- Sự chuyển hóa ý nghĩa của từ vị giác 咸 (hàm) trong tiếng Hán và “mặn” trong tiếng Việt
- Đặc trưng văn hóa – dân tộc của thành ngữ Tày có các thành tố chỉ bộ phận cơ thể biểu thị trí tuệ của con người