Screening of neuroprotective substances relevant to Alzheimer’s disease from seaweed species collected in Ninh Thuan and Khanh Hoa provinces, Vietnam
Tác giả: Luu Thi Tam, Hoang Thi Minh Hien, Le Thi Thom, Nguyen Cam Ha, Ngo Thi Hoai Thu, Nguyen Van Tru, Tran Mai Duc, Nguyen Thi Minh Hang, Dang Diem HongTóm tắt:
Currently, nearly 36.5 million people live with Alzheimer’s disease worldwide, and acetylcholinesterase inhibition is considered the main treatment strategy against it. Seaweeds (or macroalgae) are a natural source of high-value bioactive compounds and have great potential in the production of health foods/foods, pharmaceuticals, cosmetics, animal feeds, biofertilizers, and biofuels. The most studied and applied seaweed species include red seaweed (Rhodophyta), green seaweed (Chlorophyta) and brown seaweed (Phaeophyta). This study aimed to evaluate the antioxidant and neuroprotective activities of extracts/substances isolated with solvents including ethanol 75oand 96o, water, n-hexane, ethyl acetate under normal and ultrasonic conditions (power 80W, frequency 4.7 kHz and for 1 hour) from 5 economically important seaweed species belonging to genera Caulerpa, Sargassum, Gracilaria, Ulvaand Kappaphycuscollected in Ninh Thuan and Khanh Hoa provinces, Vietnam.
- Nghiên cứu ảnh hưởng của dầu dừa lên khả năng sống của nguyên bào sợi in vitro
- Nghiên cứu tác dụng giảm ho và long đờm của cao lỏng thuốc ho bổ phổi Abipha trên thực nghiệm
- Tác dụng chống viêm của bài thuốc bại độc tán gia vị trên động vật thực nghiệm
- Tác dụng của Domuvar trên mô hình gây hội chứng ruột kích thích thực nghiệm
- Tác dụng liền vết thương của kem EXI BEAUTY bôi tại chỗ trên thực nghiệm