α-amylase and α-glucosidase inhibiting effects of Canna edulis Ker Gawl rhizome
Tác giả: Thi Van Anh Nguyen, Hong Luyen LeTóm tắt:
Screening inhibitors of α-amylase and α-glucosidase from medicinal plants is a topic of interest in the world. Canna edulis Ker Gawl is an important rhizome plant belonging to the genus Canna of the family Cannaceae. It is traditionally used to treat many conditions such as gonorrhea, pain, bruises, diarrhea, hepatitis, chest pain and heart diseases. The potential of this plant in the treatment and prevention of diabetes has rarely been documented. This study reports, for the first time, α-amylase and α-glucosidase inhibiting effects and the phytochemical profile of the rhizome part of C. edulis.C. edulis rhizome was extracted with 96% ethanol, and then successively fractionated with n-hexane, ethyl acetate and water. α-amylase and α-glucosidase inhibiting assays were performed to investigate the enzyme inhibitory activities of the total extract and fractions. Qualitative phytoconstituents were analyzed using chemical reactions.
- Đánh giá nguy cơ ngã của người bệnh viêm khớp dạng thấp bằng thang điểm morse tại Bệnh viện Đại học Y Hà Nội
- Thực trạng lo âu và một số yếu tố liên quan ở người bệnh đến tiêm và hút dịch khớp tại Bệnh viện Đại học Y Hà Nội
- Đặc điểm hình thái tuyến giáp trên siêu âm ở phụ nữ sau mãn kinh
- Bước đầu đánh giá kết quả điều trị tắc động mạch phổi cấp ở bệnh nhân cao tuổi
- Thực trạng và kết quả điều trị thiếu máu ở người bệnh phẫu thuật chỉnh hình lớn tại Bệnh viện Đại học Y Hà Nội giai đoạn 2023-2024